Abonneren op feed peterplatel.blogspot.com
Topkapper Peter Platel blogt over kappers en kapsels, mode en kunst, boeken en schrijvers, sex en transgender. Met 25 jaar ervaring als kapper en ondernemer, veel liefde en een pittige knipoog deelt hij zijn visie op een wereld waar we allemaal deel van zijn.
Bijgewerkt: 54 min 2 sec geleden

Waarom staat mijn nieuwe kapsel mij niet?

di, 16/01/2018 - 09:21
Wanneer je een nieuw kapsel gaat kiezen, zijn er een heleboel zaken die gaan meespelen en bepalen of dit kapsel wel of niet bij jou past. Het is je misschien al eens overkomen dat je hetzelfde kapsel kiest als jouw beste vriendin of het leuke kopje van een bekende ster en dat het er bij jou nu toch net iets anders gaat uitzien. Hoe komt dat nu precies? Waarom werkt dat ene kapsel perfect voor haar en helemaal niet voor jou?

In eerste instantie is er je haartype. Het ene haar is absoluut het andere niet. Er is dun haar en dik haar, droog haar en vet haar, gekruld haar en stijl haar, de ene heeft weinig en de andere veel haar en ga zo maar door.

Het haarpaspoortOm een duidelijk inzicht te krijgen in welk soort haar je nu precies hebt, verwijs ik je graag door naar mijn boek HouVan Haar of naar onze Hou Van Haar app, die je gratis kan downloaden in de App Store (iOS / Android).

ovaal, rond, vierkant gelaatNaast het herkennen van welk type haar jij hebt, is het ook belangrijk te leren kijken naar jezelf en te zien met welke gelaatsvorm jij gezegend bent.


De ideale vorm waar in de schoonheidsindustrie steeds naartoe wordt gewerkt, is ovaal. Een ovaal gelaat is anderhalf keer zo lang als breed. Iemand met een ovaal gelaat staat met elk kapsel. Deze gelaatsvorm vraagt geen aanpassing of camouflage. Elke andere gelaatsvorm vraagt een aanpassing aan je kapsel zodat de ovale vorm benaderd of gesuggereerd wordt.

langwerpig, driehoekig, driehoekig gelaatEen rond gelaat wordt gelukkiger van een kapsel dat je gezicht langer maakt. Haar aan de zijkant gaat je gezicht versmallen. Een korte pony suggereert een langer gezicht en kan eventueel de rondheid verminderen, afhankelijk van de vorm van de pony.

Een langwerpig gelaat wordt breder door voor veel haar aan de zijkant te zorgen. Een langere pony maakt het gezicht kleiner.

Mensen met een vierkant gelaat zorgen er dan weer beter voor dat er niet teveel in de breedte gecoiffeerd wordt. Strakke lijnen die de hoeken van het gelaat accentueren, zijn geen geweldig idee. Kies voor zachte kapseltjes met veel speelsheid. Enkele lokjes in je gezicht kunnen wonderen doen. Een asymmetrisch kapsel werkt voor deze gelaatsvorm perfect.

verschillende poniesEen driehoekig gelaat kan zowel met de breedste kant naar boven als naar onder zijn. Ook hier weer volume creëren daar waar nodig. Kan je nu zelf bedenken hoe het werkt voor deze vormen? En voor jouw gelaat?

Cameron DiazEen ander belangrijk aspect bij het wel of niet passen van een kapsel zijn je persoonlijke gelaatskenmerken. Een grote neus vraagt een andere snit dan een kleintje. Een bredere kin vraagt een ander accent dan een scherpe kin. Een grappige pony werkt anders op een groot voorhoofd dan op een klein. Oren, ogen, jukbeenderen, de lengte van je nek en de breedte van je schouders, het zijn allemaal aspecten die jou uniek maken en zorgen dat een kapsel er bij jou anders uitziet dan bij jouw vriendin of op dan op de foto bij Cameron Diaz.

Een eerlijke blik in de spiegel en een goed gesprek met een bekwame kapper helpen je alvast een heel eind op weg. Wees vooral jezelf en laat je door al deze regeltjes niet tegenhouden om gewoon lekker je zin te doen.

Veel succes!
Peter

www.wakko.be
www.houvanhaar.be
Kan ik mijn haar ontkleuren als er henna op zit?

di, 09/01/2018 - 09:29
Henna is op zich een geweldig product. Het verzorgt je haar en geeft als leuk bijkomstig effect een pittige rode kleur. Tot daar alles perfect, maar wanneer de dag er aankomt dat je de henna en daarbij dan meestal de rode kleur beu bent, dan wordt het een ander verhaal.

Van henna raak je niet zomaar af. Wanneer je wil overschakelen naar een klassieke (lees peroxide) kleuring kunnen er grote uitdagingen ontstaan.

Het koper wat in de henna zit, kan zeer heftig reageren met de peroxide. Dit zorgt voor zware beschadiging van je haar. In sommige gevallen kan dit zo ver gaan of zo extreem zijn, dat de chemische reactie die ontstaat, je haar lichtjes tot zeer verregaand kan verbranden. Dit met alle gevolgen vandien.

Ik heb in mijn beginjaren iemand in de kappersstoel gehad die, om te vermijden dat ik niet zou willen ontkleuren, bewust had verzwegen dat ze henna had gebruikt. In totale onwetendheid en ter goeder trouw ben ik toch beginnen ontkleuren. De dame in kwestie had zelf zwart over de henna gezet, wat haar haar behoorlijk had uitgedroogd.

Haar verzoek was een felgekleurde lok, waarvoor ik stevig diende te verhelderen. Mijn verbazing was zeer groot toen ik een tijdje later de dame hoorde gillen, omdat de folies op haar voorhoofd zeer heet werden. Gelukkig kon ik snel reageren en heb ik de folies onmiddellijk verwijderd.

Toen we ze open deden was de verrassing compleet: het haar was volledig weggesmolten. Een toefje watte-achtige prut was alles wat er nog van de lokken over bleef. Niet echt het beoogde resultaat. Gelukkig heeft de dame in kwestie net op tijd geroepen. Ze heeft daarna ook schuld bekend en geleerd om nooit meer tegen de kapper te liegen. Al bij al is dit voorval goed afgelopen. Dit had tot ernstige chemische brandwonden in het gelaat kunnen leiden.

Dus als je het aan mij vraagt: nooit peroxide op henna. Zachtjes verdonkeren met een licht percentage durft nog wel eens te lukken, maar her- of ontkleuren met hogere verhoudingen is echt uit den boze.

Ik zou je zeker niet aanmoedigen om te gaan ontkleuren met citroen of huishoudelijke verfstrippers. Er wordt gesuggereerd dat je je haar perfect kan beschermen met olie en daarna behandelen met honing. Gebruik de olie in de keuken en de honing in je thee zou ik zeggen...

Op YouTube wordt je door overenthousiaste amateurs uitgelegd hoe je het wel zelf kan doen, ik blijf het ten stelligste afraden. Als je beslist om er thuis toch aan te beginnen, doe me dan een plezier en vergeet vooral niet het te filmen.

Wat kan je wel doen om van je henna af te geraken?

Er is slechts één heel eerlijk en gezond antwoord op die vraag: laat je haren rustig uitgroeien en zodra je er klaar voor bent, zet je er gewoon drastisch de schaar in. Kies voor een nieuwe look, geniet ervan en herbegin met een schone lei.

Zie je dit niet zitten, ga dan in overleg met je kapper. Laat je bijstaan door een professional! Misschien zijn er oplossingen met kleurproducten zonder peroxide, maar daarbij heb je natuurlijk minder controle op het resultaat en zeer weinig houdbaarheid.

Veel succes!
Peter

www.wakko.be
www.houvanhaar.be

Ik ben woest, razend, furieus!

wo, 01/03/2017 - 09:30
Ik ben woest, razend en furieus. Ik voel hoe het stukje huid boven mijn bovenlip en onder mijn neus zich opspant. Hoe ik mij moet bedwingen om mijn tanden niet te laten zien, om niet te gaan grommen als een boze hond. In mijn hoofd lijkt het oorlog. Mijn vuist balt zich tot mijn knokkels er wit van worden. Ik wil om mij heen stampen en slaan. Ik wil iemand een klap in het gezicht geven, roepen en brullen, maar dat gebeurt allemaal niet. Ik blijf gewoon verslagen zitten.
Tranen vechten om losgelaten te worden.  Ik voel verdriet en machteloosheid om zoveel onrecht.

Chyna Doll DupreeGisteren las ik een artikel over een jonge zwarte transgendervrouw Chyna Doll Dupree, doodgeschoten in New Orleans. Zomaar. Omdat ze was wie ze was. Omdat ze ervoor had gekozen om haar leven te leiden in vrijheid, zich te tonen zoals ze zich echt voelde, weg van alle angst. Daar heeft ze enkele dagen geleden de hoogst denkbare prijs voor betaald. Haar vrijheid werd verrekend met haar leven. Ze is de derde transvrouw die in de VS op een maand tijd wordt vermoord, de vijfde dit jaar. Dit is 2017.

Oordeel, onbegrip en onverdraagzaamheid winnen het nog steeds van respect. Respect voor wie anders is, wie anders leeft. Waarom voelen zovelen zich zo bedreigd door mensen die ervoor kiezen niet mee te lopen in de voorgekauwde hokjes? Waarom moet iedereen binnen een voor hun begrijpbaar denkpatroon passen? Wat is er mooier dan die grote waaier van diversiteit en verscheidenheid? Waarom moet iedereen gevat en geplaatst kunnen worden in het vakje man of vrouw? En wat betekent dat dan überhaupt? Geloven we nu nog steeds dat gender enkel en alleen maar bepaald wordt door de uiterlijke geslachtskenmerken waar we mee geboren worden? Wake Up people! There is more to life!

Ik ben woest en tegelijk verdrietig en heel diep vanbinnen zelfs een klein beetje bang. Dat was zij duidelijk niet. Zij was moedig en dapper. Een transgendervrouw die vrolijk zingend en dansend haar publiek entertaint. Die doet wat ze liefst doet en best kan, die geeft wat ze heeft en daar anderen blij mee maakt, is niet meer. Op bezoek bij familie neergeschoten. Ik blijf het keihard en onvatbaar vinden.

Xenofobie: de irrationele en obsessionele angst voor alles wat anders is. In extremis met het verlangen om het andere te vernietigen tot gevolg. Ze bestaan. Mensen vol haat omdat anderen anders zijn. Omdat het niet binnen hun wereldje past, binnen hun bekrompen geest.
Dit verhaal raakt me diep.

Ik kan me niet ontdoen van de idee dat het allemaal heel dichtbij is. Dat er hier rondom ons ook haters zijn. Haters die mensen haten gewoon omdat ze anders zijn, gays haten, fems haten, nichten haten, mij haten gewoon omdat ik ben wie ik ben, Peter Platel overdag en soms Bang Bang LaDesh 's nachts. Mensen die haten omdat ze zich bedreigd voelen. Die een spiegel voorgehouden worden om dan plotseling te zien dat ze zichzelf niet graag zien.

Geloof me, ik ben echt woest, maar ik blijf graag zien, met heel mijn hart.

Wie zie je graag?

ma, 16/01/2017 - 10:52
Ik zie je graag.

Vier kleine woordjes van onschatbare waarde. Mogelijk de eerste woordjes die ons werden toegeluisterd toen we op de wereld kwamen en met een beetje geluk misschien ook wel de laatste die we mogen horen wanneer we diezelfde wereld terug verlaten.

Vier woordjes die ons dolgelukkig maken wanneer we ze als kind van onze ouders te horen krijgen, terwijl ze enkele jaren later klinken als het gênantste wat diezelfde ouders kunnen zeggen.

Vier woordjes die ons betoveren, wanneer ze uitgesproken worden door degene waar jij van weg zwijmelt. Jouw prins of prinses die je in alle staten brengt en liefde laat klinken als muziek.

Vier woordjes waar we soms zo lang mee wachten om ze te zeggen, zodat de ander ze kan beantwoorden met exact dezelfde vier woordjes.

We weten perfect hoe we aan een ander kunnen duidelijk maken wat we voelen. We weten maar al te goed wat we willen horen, zeggen en doen. Welke gebaren, welke woorden, welke acties. We weten hoe we onze vrienden, partners, ouders, kids kunnen tonen, laten weten en voelen hoeveel we van hen houden.

Een eenvoudige vraag, wie is de allerbelangrijkste persoon in je leven?  Zonder wie zou je echt niet kunnen? Wie zie je liefst? Moet je daar lang over nadenken?  Wat is jouw antwoord? Wie is die persoon?

Is het antwoord iemand anders dan "ik"? Jij bent de persoon waar je de rest van je leven mee verder moet, waar je de rest van je dagen mee zal samen leven, waar je het nog een hele tijd mag mee doen.

Wanneer heb je daar nog eens bij stilgestaan? Wanneer heb je voor het laatst aan jezelf duidelijk gemaakt dat je houdt van wie je bent? Dat je je goed voelt in jouw vel en dat je dankbaar bent om wie je nu echt geworden bent? Wanneer heb je die vier mooie woordjes "ik zie je graag" de laatste keer tegen jezelf gezegd?

Zorg voor jezelf, wees goed voor jezelf, zie jezelf graag, anders overleef je niet. Wordt je in het vliegtuig niet duidelijk uitgelegd om eerst jezelf in veiligheid te brengen voor je anderen gaat helpen? Met de liefde is het net zo. Het is onmogelijk om eerlijk en oprecht van een ander te houden en liefde te geven en te delen, wanneer je niet eerst van jezelf houdt.

Laten we daarom in eerste instantie lief, zacht en goed zijn voor onszelf. Geen zelfverwijt, geen oordeel, geen perfectionisme meer.

Een diepe zucht, een grote glimlach en een welgemeende "ik zie je graag" tegen je spiegelbeeld 's morgens zijn het ideale begin voor een geslaagde dag. Het hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn. Veel succes.
Ik zie je graag.

Peter


Stop met f***ing klagen en zagen!

do, 08/12/2016 - 10:09
Je kent ze vast wel. Die mensen die nooit tevreden zijn, altijd de duistere kant van de situatie zien. Diegenen die onheil voorspellen nog voor er iets aan de hand is. Nooit een glimlach, nooit gelukkig, nooit gerust. Het is die vriend of vriendin die altijd klaagt en je helemaal leegzuigt. Het is de persoon waar je moe van wordt door er gewoon bij te zijn. De pessimist, de zwartkijker, de donderwolk. Hij bestaat in veel variaties, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: negativiteit.

Echte klagers willen geen oplossing voor hun uitdaging want dat ontneemt hen hun aandacht en hun voeding. Wat als er niets meer zou zijn om over te klagen? Beeld je in dat hun probleem niet het grootste en het ergste is? Een slachtoffer moet toch slachtoffer blijven, niet?

Ze klagen chronisch zonder zich daar bewust van te zijn en voelen zelfs na hun geklaag geen ontspanning of opluchting. De ontlading werkt gewoon niet meer omdat ze niet meer "voelen" en "onbewust" door het leven gaan, ingekapseld in een cocon van zwartgalligheid, meegezogen in een spiraal van negativiteit.

Ik voer hier geen pleidooi om onvoorwaardelijk en non-stop gelukkig en happy te zijn. Voor sommigen is dat een te gek idee, maar het kan en mag wel. Moeilijke dagen, een dip, een tegenslag zijn een deel van het leven. Wees je ervan bewust. Beleef die momenten met je volle verstand. Voel het "nu", "bewust" en "mindful". Onderzoek hoe het is en wat je er mee moet, zodat je daarna weer verder kan. Laat het toe, aanvaard het en handel ernaar, maar blijf niet kronkelen in die spiraal van negativiteit.

Dr. Donald HebbNeuropsycholoog Dr. Donald Hebb is ervan overtuigd dat neuronen die samen geactiveerd worden, gaan samenwerken. Hij stelt dat groepen neuronen in ons brein met elkaar gaan verbinden door bepaalde ervaringen die we hebben. Deze neuronengroepen die getriggerd worden, gaan zo netwerken vormen die ons brein gaan aanmoedigen bepaalde denkprocessen te herhalen.

Het komt er dus eenvoudigweg op neer dat, hoe meer we klagen en zagen, hoe erger het wordt. We gaan ons verstand trainen in deze negatieve trend en hoe meer we oefenen hoe beter we hierin worden. U weze gewaarschuwd.


Laten we daarom ons uiterste best doen om wat positiever tegen de wereld aan te kijken. Het is echt niet zo moeilijk en het leven wordt een heel stuk fijner, voor jezelf en de mensen rondom jou.
Hoe je dat doet? Heel eenvoudig, sta dagelijks even stil bij de kleine dingen des levens. Gebruik de zeven tips hieronder en je zal merken dat het werkt. Bovendien herprogrammeren ze je brein. U weze ook hier gewaarschuwd:

1. Wees dankbaar, elke dag opnieuw, ook voor de kleine zaken.
2. Wees lief voor elkaar en ook voor jezelf.
3. Zie het goede in de anderen, zelfs als het moeilijk is.
4. Klaag niet en wanneer het toch gebeurt wees je ervan bewust.
5. Durf afscheid te nemen van mensen en zaken die je niet langer voeden.
6. Leef en geniet bewust van wat nu is.
7. Blijf ademen wat er ook gebeurt.

Geniet ervan!
Liefs,
Peter

Live from New York: na 9/11 nu 11/9

wo, 09/11/2016 - 16:05


Een week in New York in de zon. Heerlijk is het hier. Tot we deze morgen wakker worden in deze bizarre nieuwe wereld. Ook de zon is plotseling weg. Het regent. Het universum zet de sfeer en leeft met ons mee.


Times Square ABC NewsGisterenavond.
Vanuit bed volg ik op de televisie wat er gebeurt. Rond 22u wordt de spanning me teveel en moet ik de kamer uit. Met Times Square om de hoek kan ik niet blijven liggen. Ik wil voelen wat er leeft en wat er aan de hand is. Op grote schermen die anders non-stop reclame spuwen, zie ik samen met duizenden anderen hoe Donald Trump langzaam maar zeker Hillary Clinton voorbijsteekt in de race naar het presidentschap.
De sfeer is geladen, bedrukt en zwaar. Je kan de spanning voelen. De onwezenlijkheid staat leesbaar op de gezichten van de vele New Yorkers die met ongeloof volgen wat ze amper kunnen vatten. De wereld verandert, zoveel is duidelijk.
Fox News HQ
Twee blokken verder aan het Fox News HQ juicht de Trump aanhang bij elke stap dichter bij de overwinning. De sfeer is grimmig, ik voel me niet echt op mijn gemak en besluit om niet langer te blijven.
Naargelang de nacht vordert, wordt het steeds duidelijker. Amerika heeft gekozen. Trump wordt president van de Verenigde Staten.
Aangeslagen door zoveel emotie kruip ik terug onder de wol. De slaap komt niet.

NBC Hillary Clinton HQIk ga morgen terug naar huis en dat stelt me deels gerust, maar met bezorgdheid en pijn in mijn hart denk ik aan al mijn vrienden hier. De LGBTQ gemeenschap, de dragqueens, de performers. Hoe voelt het vandaag om vrouw, immigrant, gay te zijn in dit geweldige New York? Hoe verandert hun leven vanaf 20 januari 2017? En hoe verandert het onze?

"De grootste breuklijn in onze samenleving is niet langer religieus, ideologisch of economisch, maar educatief: het is de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden. Het succes van het populisme in de hele westerse wereld is daaraan gekoppeld: populisten doen het goed bij laaggeschoolden." lees ik deze morgen op de blog van David Van Reybroeck en dat is de nagel op de kop.

15 jaar na 9/11 is het opnieuw grijs boven New York. Op 11/9 is de stad die nooit slaapt volledig verdoofd.

Zo simpel is het.

wo, 02/11/2016 - 09:30
"Wanneer iedereen voor zijn eigen deur veegt, blijft heel de straat proper", verkondigde mijn moeder vroeger in al haar wijsheid. En ze had gelijk. Zo simpel is het. Wanneer we allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen en doen wat we moeten doen, is onze aarde een fantastische plaats om te mogen verblijven.

Ik wordt er helemaal vrolijk van, wanneer ik mensen op de bus zie rechtstaan om hun plaats af te staan. Het maakt me blij te zien hoe iemand een centje geeft aan een dakloze. Het doet me glimlachen wanneer ik een familie op het strand met hun hond zie spelen en wanneer die zijn behoefte doet, dat netjes wordt opgeruimd. Ik word er iets minder vrolijk van wanneer ik honderd meter verder met mijn blote voeten in een hondendrol trap en voel hoe het plots warm wordt tussen mijn tenen, wanneer ik zie hoe mensen zomaar hun afval op de grond en in de natuur gooien en hoe een auto met gierende banden en veel getoeter iemand de weg afsnijdt.

Helaas neemt niet iedereen zijn verantwoordelijkheid op. Jammer genoeg heeft nog steeds niet iedereen begrepen dat het niet zo moeilijk is om je verantwoordelijkheid op te nemen. En nog steeds heeft een groot gedeelte van onze medemensen niet door dat het echte leven pas begint wanneer je echt tot de juiste actie overgaat. Erkennen wat je hebt gedaan, of het nu goed is of fout, dat doet er zelfs amper toe, is de eerste stap naar persoonlijke groei. Het is een belangrijke en noodzakelijke eerste stap in de goede richting om jezelf te ontwikkelen. Om de les te leren die er te leren valt. Om een stapje dichter te komen bij die betere versie van jezelf. Om beter jij te zijn dan je gisteren was.

Waarom is dat zo uitdagend? Is het de confrontatie? Is het de mogelijkheid om te falen? Is het angst voor verandering? Is het angst zonder meer? En wat is dat dan precies die angst? Angst voor wat? Angst voor wat misschien ooit zou kunnen gebeuren? Angst waar je je op voorhand zinloos druk over maakt. Angst die op tot het moment zelf wegsmelt als sneeuw voor de zon, omdat er uiteindelijk niets gebeurt dat angst rechtvaardigt.

Angst is Automatisch Negatieve Gedachten Systematisch Toelaten, meer niet.

Ik hou heel erg van de Engelse term "owning it". Die beschrijft heel duidelijk waar het over gaat. Neem bezit van wat je doet, van wat je zegt, van wat je denkt. Eigen je je gedachten, woorden en handelingen toe. Erken wat je hebt gedaan en wat de impact daarvan is. Neem je verantwoordelijkheid en leer de les. Dit is wat het leven boeiend en interessant maakt.
Het is geen schande om iets verkeerd te toen, het is geen drama om te falen. Het is menselijk en het hoort er gewoon bij. Vallen doen we allemaal, maar het is de manier waarop we terug opstaan die ons maakt tot wie we zijn.

Veel succes,
Peter

En plots ben je vijftig.

vr, 28/10/2016 - 10:55
Terwijl ik de slaap uit mijn ogen wrijf en zie hoe mijn spiegelbeeld zijn tanden poetst, dringt het ineens tot me door. Vijftig vandaag. Ik wordt er helemaal blij van. Vijftig. 'Halfweg' zeg ik graag. En zoals dat met verjaardagen met een nul in het cijfer gaat, nodigen die nogal eens uit tot mijmeringen en overpeinzingen, vooruit- en terugblikken.

Een terugblik zo vroeg in de ochtend die als een sneltrein vol kleurrijke herinneringen voorbij vliegt. Een trein bevolkt met duizenden fantastische mensen die mijn pad hebben gekruist en allemaal een stukje hebben bijgedragen tot wie ik nu ben. Ouders, familie, vrienden, geliefden, leraars, guru's, relaties, bekenden en onbekenden, allemaal mensen die een voor een, iets van zichzelf bij mij hebben achter gelaten om mee te geven op mijn waanzinnige reis. Een reis die al vijftig jaar lang een verrassend en boeiend avontuur is.

Een leven gevuld met honderden reizen, die me naar verre oorden brachten en tegelijk ook dieper en dichter bij mezelf. Van San Diego tot Kathmandu, van New York tot Hong Kong, van Los Angeles tot Bali. Vliegtuigen, schepen, treinen en auto's brachten me heel de wereld rond terwijl verhalen, boeken en lezingen mij inspireerden om op ontdekking te gaan naar mezelf.

Op de vochtige spiegel zie ik het gezicht van mijn moeder die me vriendelijk toelacht vanuit een andere plaats, haar mis ik op een dag als deze het meest.

Ik heb verlies, verdriet en pijn gekend, maar het leven is tot nu toe vooral zeer goed voor mij geweest. Er is veel liefde, vreugde, voldoening, plezier, blijdschap, bescheidenheid, dankbaarheid, nederigheid in mijn leven.
Ik ben gezond, gelukkig en rijk besef ik elke dag opnieuw.
Vol dankbaarheid, nederigheid en bescheidenheid geniet ik van elke nieuwe dag die ik krijg.

Ik leef eindelijk pijnvrij. Het mooiste geschenk dat deze verjaardag me gegeven heeft. De liefste man van de wereld staat naast mij en lacht me met zijn heldere ogen vol liefde toe. De hond laat me vol enthousiasme weten hoe belangrijk ik voor haar ben en een spannende verrassing ligt voor me klaar.

Het is nog vroeg in de ochtend, maar ik zie mezelf scherper dan ooit. Een onweerstaanbare stroom van al deze heerlijke gevoelens tovert een grote glimlach op mijn gezicht. Eindelijk durf ik tegen mezelf te zeggen :"Ik zie je graag."

Een perfect begin voor deze eerste dag van de rest van mijn leven.


Wie niet waagt, blijft voor altijd een Wakko-maagd!

do, 30/06/2016 - 11:06
Het is weer volop sollicitatieseizoen bij "De Wakko Kapper". Altijd een boeiende en spannend tijd, op zoek naar nieuw talent en jong geweld. Solliciteren nemen we bij "De Wakko Kapper" niet licht. Diegenen die bij ons al door de procedure zijn gegaan kunnen dat volmondig beamen. We doen dit niet om onze sollicitanten het leven zuur te maken, maar vooral omdat we op zoek zijn naar echte superhelden. Wij werken enkel met mensen die ook zeer graag bij ons willen werken. Bij "De Wakko Kapper" werken is een feest en dat willen we ook zeer graag zo houden. Ja, de lat ligt hoog, maar enkel en alleen om onze mensen te helpen groeien en aan te moedigen om de beste versie van zichzelf te zijn elke dag opnieuw.

Ik kom veel in contact met jonge kappers en studenten en het breekt soms mijn hart te ontdekken hoe laag hun zelfbeeld is. Er wordt jammer genoeg nog regelmatig op ons vak neergekeken als zijnde "maar" kapper. Ik ben het er absoluut niet mee eens. We hebben een heerlijk beroep, waarbij we elke dag opnieuw mensen mooi mogen maken. Hen helpen om langs buiten uit te stralen wat ze van binnen voelen, super is dat toch?
Dus dit is een oproep aan alle kappers, jong en oud, blijf ons vak met veel trots en liefde uitvoeren. Met passie en enthousiasme voor elke klant die je in de stoel krijgt, zelfs al is het soms een behoorlijke uitdaging.
Dit jaar zijn er opnieuw zo een kleine 3500 afgestudeerde kappers op de markt bijgekomen. Afgestudeerd aan een honderdtal opleidingscentra. Waar zijn jullie? Laat van jullie horen. Toon wat je waard bent. Wacht niet tot iemand anders je voor is, schiet in actie.
Jullie staan aan de vooravond van de rest van je leven. Spring en grijp je kans.


Misschien ben jij wel de geknipte persoon voor een superleuke job bij "De Wakko Kapper"in Antwerpen, Brussel of Gent. Kan jij je vinden in onze missie en delen wij dezelfde waarden dan is het hoog tijd voor actie. Wie niet waagt, blijft voor altijd een Wakko-maagd!
Upload je cv met een verrassende motivatie via www.wakko.be/jobs. Wij kijken er alvast naar uit. Niet twijfelen, gewoon doen!

Enthousiaste groeten
Peter
www.wakko.be
www.peterplatel.be
www.houvanhaar.be
www.workactionheroes.be


"Met Olaplex snel en zonder beschadiging van zwart naar blond!"

wo, 08/06/2016 - 12:31
Een straffe slogan die te mooi klinkt om waar te zijn. Maar kan dit echt? En wat doet Olaplex precies? Wat mag ik als klant verwachten en wat niet? Is Olaplex echt het wondermiddel dat kappers toelaat om te toveren met kleur? Tijd voor een woordje uitleg vanop de werkvloer.

Bij "De Wakko Kapper" werken we al iets meer dan een jaar met Olaplex. Onze eerste bevindingen, zie blogpost "Olaplex" (maart 2015), waren positief. Ondertussen hebben we veel bijgeleerd en werken we nog beter met het wondergoedje samen, waar elk haar blijer, gelukkiger en gezonder van wordt.

Wat doet Olaplex precies? Olaplex herstelt de beschadigde en kapotte zwavelbruggen in het haar. Deze kunnen beschadigd zijn door chemische, thermische of mechanische behandelingen en factoren.

Hoe wordt het toegepast? Olaplex nr.1 is de Bond Multiplier. Deze voegt de kapper toe aan je chemische behandeling, kleur of ontkleuring of brengt hij als specifieke verzorging aan met water op je haar. Het is zeer belangrijk dat de mengverhoudingen nauwkeurig gerespecteerd worden om een goede werking van zowel Olaplex als je behandeling te garanderen. Olaplex verzwakt de werking van de ontwikkelaar. Een goede kapper houdt daar rekening mee en past deze indien nodig aan. Wanneer je behandeling klaar is wordt er gespoeld - niet gewassen - en daarna wordt Olaplex nr.2 Bond Perfecter toegepast. Olaplex nr.3 Hair Perfecter is het product dat je thuis gebruikt. Wij benadrukken in het kapsalon steeds het belang van het gebruik van de drie producten en leggen duidelijk uit dat Olaplex niet je conditioner vervangt, maar een extra behandeling is die dient toegepast te worden voor je gewone shampoo.

Wanneer je de drie componenten van Olaplex correct gebruikt, in combinatie met je shampoo en verzorging die je uiteraard reeds gebruikte, kan je ook echt resultaat verwachten. Je haar wordt per behandeling beter. Hoe regelmatiger je Olaplex toepast, hoe meer je het verschil merkt.

Maar kan je nu effectief "snel en zonder beschadiging van zwart naar blond"? 
Snel is sowieso een term die hier niet van toepassing is, want grote veranderingen en intense behandelingen zijn altijd tijdrovend.
Wat de beschadiging betreft wordt die zeker tot een minimum herleid en vaak zelfs hersteld. Van zwart naar blond blijft echter een hele uitdaging.  Olaplex laat je toe de grenzen van het kleuren en vooral het ontkleuren te verleggen. Je kan perfect, mits, ik kan het niet genoeg benadrukken, de juiste toepassing en verzorging tussendoor, twee en soms zelfs drie keer ontkleuren, maar....

De regels van het kleuren en het ontkleuren dienen ten allen tijde gerespecteerd te worden. 

Olaplex is geen vrijgeleide om je haar ongestraft vier keer met een veertig volume ontwikkelaar te ontkleuren! Wanneer je haar door zeer regelmatig kleuren oververzadigd is met een donkere kleur blijft het onmogelijk om naar blond te gaan. Wanneer je natuurlijk donkerbruin bent en je droomt van lichtgrijs of pastel - zie vorige blogpost "Ik wil graag "pastel haar"..., kan dat?" - blijft het zeer uitdagend tot zelfs bijna onmogelijk om dat resultaat te bekomen. Mits wat creativiteit, wat geven en nemen, een flinke greep in je budget en vooral heel veel geduld - een extreme kleurcorrectie kan tot tien uur en meer oplopen - is er dankzij Olaplex wel meer mogelijk.

Laat je dus vooral niet wijsmaken dat met Olaplex alles kan. Veel kan, maar niet alles. Laat je bijstaan door een goeie kapper die weet hoe kleur werkt en bespreek duidelijk je verwachtingen en verlangens. Zo voorkom je in elk geval ontgoochelingen, financiële katers en haardrama's.

Heb je door het lezen van deze blog zin in een nieuwe look gekregen, of ben je klaar voor een experiment? Aarzel dan niet en ga naar www.wakko.be voor een afspraak. Denk eraan, "De Wakko Kapper" houdt van haar en zal er alles aan doen om jou en je haren gelukkig en blij te maken.
Veel succes.
www.houvanhaar.be


Ik wil graag "pastel haar"..., kan dat?

wo, 01/06/2016 - 09:45
...is op dit moment zowat de meest gestelde vraag bij de kapper. Een vraag waar niet zomaar met 'ja' of 'nee' kan op geantwoord worden, daarom een woordje uitleg.

Vaak komen klanten opdagen met foto's van Hollywood celebrities om te bewijzen dat het bij die mensen wel is gelukt om van donker naar een exotisch pink of pastel te gaan en laat dat nu net de kleur zijn die de klant wil. Jammer genoeg moet ik je daar al ontgoochelen want heel wat van die foto's zijn gephotoshopped. Een trucje dat zeer vaak gebruikt wordt om prachtige kleuren te maken, maar helaas kleuren die niet altijd realiseerbaar zijn. Er wordt ook regelmatig met synthetische pruiken gewerkt die zo goed zijn dat je het verschil met echt haar nog amper kan zien.

Een belangrijke factor die mee speelt in het realiseren van deze ongelofelijke pastelkleuren is je eigen haarkleur. Om pasteltonen of lichte grijze tonen te kunnen aanbrengen moet je haar eerst zo licht mogelijk gemaakt worden. Hoe lichter het wordt, hoe beter de pastelkleur lukt. Wanneer je van nature al behoorlijk blond bent, is dit meestal geen probleem, maar voor mensen met rood haar of donkere tinten wordt het een hele uitdaging en een zeer lange behandeling. Het succes van een pastelkleur zit hem in de voorbereiding van de ondergrond, dus wanneer we je haar verschillende keren moeten ontkleuren om tot het gewenste resultaat te komen is de uitdaging gigantisch en vaak zelfs niet haalbaar.

Wanneer je haar gekleurd is, dus wanneer er synthetische pigmenten op zitten, is het zelfs bijna onmogelijk een basis te verkrijgen die licht genoeg is om pastel aan te brengen.


Donker haar dat ontkleurd wordt, geeft eerst rode, dan oranje, dan gele en daarna pas zeer lichte ondertonen. Ontkleuren tot wit of zeer lichtblond lukt slechts in uitzonderlijke gevallen. Wanneer je haar nog rode of oranje pigmenten vasthoudt, dekt de pastel of grijze kleur niet of gedeeltelijk.

Meerdere ontkleuringen zijn vaak ook niet de gezondste behandeling voor je haar. Dankzij producten als Olaplex kunnen we iets verder gaan, maar het is nog steeds geen tovermiddel. De regels van het kleuren en ontkleuren dienen nog steeds gevolgd en gerespecteerd te worden. Over Olaplex meer in een volgende blog.


Een andere belangrijke factor die meespeelt is het prijskaartje dat aan dit gigantische werk vast zit. Bij zoveel voorbereidend werk is het voor ons als kappers belangrijk om je haar met liefde, zachtheid en vakkundigheid te behandelen. Deze gigantische, drastische kleurveranderingen of kleurcorrecties zoals ze door kappers worden genoemd, zijn bijzonder tijdsintensief, bijgevolg zeer prijzig en vaak zijn er meerdere kappers en/of kappersbezoeken nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Behandelingen van negen uur en meer zijn geen uitzondering.

Dus kan je nu pastel of grijs haar hebben? Concludeer zelf. Voor witte poedels is er geen enkel probleem, voor anderen is het meestal niet de meest voor de hand liggende keuze. Laat je in elk geval eerst grondig informeren. Vraag aan je kapper wat je opties zijn en maak duidelijke afspraken, zo vermijd je onaangename verrassingen.

Wens je een consultatie, meer info of een afspraak?
www.wakko.be
Veel succes.


10e Editie van de Joico School Contest, Finale 2016, wat een feest!

vr, 27/05/2016 - 14:11
Toen Joico Belgium mij vroeg of ik het nieuwe gezicht wou zijn van de Joico School Contest, heb ik geen minuut getwijfeld. Ik kreeg de kans om deze tiende editie in een nieuw kleedje te steken en heb dat met veel passie en enthousiasme gedaan. Een waterval van dankbaarheid en fijne momenten dendert door mijn hoofd wanneer ik denk aan al die fijne dagen die ik samen met alle deelnemers heb mogen meemaken dit jaar.
Van januari tot mei was het een high energy rollercoaster. Een feest van creativiteit, talent en fun. Het was een eer dit te mogen doen. Dank je wel aan iedereen en vooral aan Joico en alle sponsors om dit mogelijk te maken.

Vanaf dag een werd het onmiddellijk duidelijk dat de lat hoog zou liggen en blijven liggen. De
resultaten waren geweldig, de foto's prachtig. Onze fotograaf van dienst, Philippe Matthys was een grote meerwaarde om mee samen te werken. Net zoals Katelijne, Christel, Kathy, enz..

Ik geniet nog elke dag na van alle fijne momenten met de leerlingen want zonder studenten geen wedstrijd natuurlijk. Samen wakker worden, dansen, springen, hoge energie opwekken met "Hands Up In The Air" en "The Hairy Devils", om dan vol enthousiasme en barstend van de goesting aan het werk te gaan.

Teamwerk en samenwerking ten top. Iedereen heeft het beste van zichzelf gegeven en daarom zijn het voor mij allemaal winnaars.

De vakjury heeft het moeilijk gehad om te beslissen wie er uiteindelijk in de prijzen zou vallen en dat is een goeie zaak. België heeft er weer een grote groep nieuwe, getalenteerde kappers bij. Blijf in jezelf geloven, blijf hard werken, blijf groeien en blijf een open geest bewaren. Dit is pas het begin.

De finale in het Kursaal Oostende was de perfecte kroon op het harde werk. Een spetterende show die er alleen maar kon zijn dankzij de samenwerking tussen alle mensen die er een deeltje van waren. Joico en zijn sponsors, de mensen van het Kursaal, de technische ploegen, de bekende gezichten en presentators en de vele helpende handen achter de schermen.

Een grote extra "dank u" voor het gigantische team van mensen die meewerkten aan "Intensity", de show van "De Wakko Kapper".
Het was een gigantische onderneming met dertien kappers, zes dansers en hun coaches en trainers, tien modellen, vier dragqueens, een MUartieste die een team van helpende handen leidde en drie stylisten waarvan één met een handtassen collectie "Cirque Magnifique". Visuals, choreografie, muziek en styling werden bijeengebracht tot en totaalspektakel. Een massa volk, weken voorbereidingen, vergaderingen, trainingen en repetities, maar iedereen werkte hard en werkte vooral samen. Het resultaat mocht gezien worden.

Ik wil mijn lofzang op deze tiende editie graag afsluiten met nog een keer een extra grote "dank je wel" aan iedereen en in het bijzonder aan mijn lieve man Luc die altijd het hoofd koel houdt.
Ik hoop dat ik niemand vergeten ben...
Blijf met elkaar verbonden via onze Facebook pagina, zo kunnen we nog lang nagenieten.

Liefs,
Peter

www.joicoeurope.com
www.facebook.com/joicobelgium
www.facebook.com/joicoschoolcontest
www.philippematthys.be
www.johandekens.com
www.wakko.be
www.houvanhaar.be
www.peterplatel.be

Is het ok om een klant te slaan?

za, 02/01/2016 - 17:33
En zo ja, hoe hard mag dat dan zijn?

Het is een vraag die me wel meerdere keren door het hoofd is gegaan de laatste maand. Terwijl in deze drukke tijden iedereen de mond vol heeft over "uitmuntende klantenservice" en "alles doen wat je kan om je klant te helpen", ontwikkelt er zich langs de andere kant een bizarre en opmerkelijke tegenbeweging.
Wij kappers en met ons vele anderen die in de service industrie werken, halen dagelijks het onderste uit de kan om het onze klanten elke dag opnieuw naar hun zin te maken. Wij promoten bij onze samenwerkers dat "uitstekende klantenservice" is wat ons onderscheidt, dat mensen vooral onthouden "hoe zich voelen" wanneer ze bij ons de deur uitstappen, dat niets te veel mag zijn, maar is dat ook echt zo?

Hoever moeten we gaan? Geeft het feit dat klanten betalen voor een service hen het onbegrensde en onvoorwaardelijke recht om onbeleefd te mogen zijn? Moet je het ok vinden wanneer iemand je de huid vol scheldt omdat die persoon - terecht of onterecht - langer moet wachten dan voorzien? Moet je blijven geduld hebben wanneer iemand voor de vijfde keer hetzelfde verhaal bediscussieert terwijl er een lange rij wachtenden zit? Is er een tolerantiegrens? Waar stopt het toelaatbare of moet alles geslikt worden omdat de klant koning is?

Wij staan onze samenwerkers toe duidelijke grenzen te stellen. Uiteraard spreekt het voor zich dat dit correct en beleefd dient te gebeuren, maar onze kappers zijn mensen met gevoelens, waarden en normen en dienen dus ook als dusdanig aangesproken en behandeld te worden. Beleefdheid en vriendelijkheid is iets wat ten allen tijde in beide richtingen dient gerespecteerd te worden.

Veel ondernemers en hun samenwerkers staan twaalf uur per dag voor hun klanten klaar en doen vaak heel wat meer dan wat er van hen verwacht wordt. En toch worden we voor sommigen zelfs bijna onzichtbaar. Klanten vinden het een evidentie om op hun wenken bediend te worden. Kijk maar eens in de supermarkt hoe mensen hun boodschappen afrekenen. De gsm aan het oor en niet eens contact maken met de dame achter de kassa, moet kunnen afgaand op hun gedrag. De juffrouw die net jouw aankopen heeft afgerekend leeft, ademt en is een mens als jij en ik. Toon respect en menselijkheid. Zeg "goeie dag" en "dankjewel". Glimlach. Knipoog en wees dankbaar voor al die mensen die voor je klaar staan.

Vergeet nooit dat de persoon die je helpt er werkelijk alles aan doet om het jou naar je zin te maken. Ten dienste van jou en voor jou.
"Samen"leving toch?
Happy 2016!

P.S. Er zijn wel degelijk klanten die een klets rond hun oren verdienen.

Ik, Peter Platel, een burn-out?!

zo, 01/11/2015 - 14:48
Dinsdag zes oktober rond twee uur 's ochtends gebeurde het. Het vat was vol. De druppel die de emmer deed overlopen viel. Ik word met een shock wakker.  Mijn hersenen splijten open. Een elektrisch geladen oorverdovende donderslag met veel geknetter maar zonder bliksem. Pikzwarte duisternis. paniek, totaal verlies van controle over mijn lichaam en geest. Mijn gedachten spatten als een vuurwerk zonder kleur alle kanten op. Een explosie die niet de lucht in gaat maar een put graaft naar een ongekende diepte. Zwarter, dieper en beangstigender dan alles wat ooit voorafging.
Ik hoor de troostende stem van Luc in de verte, overstemd door gehuil en een niet te stoppen stroom van tranen. Een verdriet waarvan ik niet besef waar het vandaan komt, maakt zich van mij meester. Ik weet niet meer waar en wie ik ben. Plots wordt alles stil.

's Anderendaags.
Het lukt me niet om een lepel naar mijn mond te brengen om iets te eten. Mes en vork gebruiken is bijna onmogelijk. Praten stopt. Elke vraag wordt met tranen beantwoord. Ik wil vluchten maar heb de kracht niet en weet niet waar naartoe.
Luc's zachtheid en begrip zijn mijn enige houvast. Alles is weg. Ik weet het niet meer. Voor, achter, boven, onder, links, rechts, vooruit, achteruit hebben geen betekenis. Ik wil enkel nog slapen. Niet meer weten.

"Een stevige burn-out met depressie," klinkt de stem van de dokter in de verte. Ik begrijp er niets van. Ik? Een burn-out? Een depressie? Uitgeput en kapot huil ik mezelf in slaap. Valium doet wat valium doet. Ozon help bij beetjes. Buiten zijn in de natuur voelt goed. Praten valt me zwaar. Mensen voelen bedreigend.
Een emotionele rollercoaster raast door mijn brein. Zingeving? Schuldgevoel? Invulling? Bijdragen? Waarom? Met wie? Hoe nu verder? Vragen zonder antwoorden bouwen een gevangenis van onoverkomelijke muren.

Ondertussen zijn we een maand verder.
Ik heb de boodschap begrepen. Mijn lichaam heeft me duidelijk laten weten dat teveel teveel is. Zelfs voor mij, de onvermoeibare werker die ik alles aan kan en alles goed voor mekaar heeft. Dit kon mij niet overkomen. En toch...

Bescheidenheid en dankbaarheid voor deze ervaring leren mij nu elke dag iets bij.
Ik weet dat het weer goed komt.
Het wordt een hele uitdaging.
Tijd, geduld, vriendschap en liefde doen hun werk.
Vallen doen we allemaal.
De kracht zit in het opnieuw opstaan.

Stress en haaruitval...

do, 13/08/2015 - 13:57
StressVakantie is het het perfecte moment om het over stress te hebben. Over stress praten wanneer iedereen gestresseerd is, is vaak een hele opgave.

Stress resulteert in een aantal factoren die zorgen voor haaruitval. Een van de belangrijkste redenen is dat stress de productie van adrenaline in je lichaam opdrijft, die kan omgezet worden in cholesterol, die er op zijn beurt dan weer voor zorgt dat de testosteron in je lichaam naar boven gaat.
Testosteron is een mannelijk hormoon met een grote impact op haargroei en dikwijls de oorzaak van haarverlies en uitdunnend haar bij mensen met gevoelige follikels.


HaaruitvalWanneer we gestresseerd zijn, dragen we veel minder zorg voor onszelf. We slaan maaltijden over en grijpen meer naar kant en klare kost, die niettegenstaande ze praktisch is, veel minder voedingsstoffen bevat.
Ons dieet heeft een zeer vergaande impact op onze haargroei. Slechte voeding is een belangrijke oorzaak van haaruitval. Ongezond eten of crashdiëten kan je lichaam uit evenwicht brengen en je vitamineproductie verstoren. Ijzertekort en gebrek aan proteïnen doen de rest.
Stress heeft een grote invloed op je verteringssysteem, waardoor de opname van vitaminen en voedingsstoffen nog extra wordt bemoeilijkt.

SchilfertjesStress ondermijnt daarenboven ons immuunsysteem, waardoor we vatbaar worden voor ziekte, die dan weer achteraf een impact op ons haar kan hebben.
Griep kan haaruitval veroorzaken en minder weerstand door stress maakt je vatbaarder voor schilfertjes en jeuk op het hoofd. Kijk maar eens naar de schouders van al die bankiers en ministers.


Belangrijk om weten: de negatieve gevolgen van stress op je haar zullen zich pas met vertraging laten voelen. Gemiddeld 6 tot 12 weken na de intense stress, afhankelijk van de groeicyclus van je haar.
Eet gezond

Er is jammer genoeg geen onmiddellijke oplossing voor gevoelige follikels dus dien je de oorzaak van het probleem aan te pakken, namelijk de stress zelf.
Yoga, meditatie, mindfulness, sport en beweging zijn super belangrijk. Gun jezelf regelmatig vakantie en slaap genoeg.

Eet gezond en sla geen maaltijden over!

Weet dat jij zelf bepaalt wat je in je mond steekt, kies dus voor goede brandstof en gezonde bouwstenen voor een perfect lichaam en blakend-van-gezondheid-haar.

Hou van jezelf en lees alles over gezonde voeding voor je haar in "Hou Van Haar"
www.houvanhaar.be
Vettige baarden, nieuwe waarden.

ma, 11/05/2015 - 12:30
korte sexy baard"Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn!" werd er honderd jaar geleden reeds gezongen.
De baard als duidelijk symbool voor dappere, heldhaftige mannen die Kaap De Goede Hoop zouden trotseren.
Of die baarden hen daadwerkelijk ook hebben geholpen, laat ik hier in het midden, maar de symboliek was duidelijk.
En van alle tijden.

Gezichtsbeharing heeft altijd hoog gescoord op de viriliteitsschaal. Rovers, vikingen of dappere ontdekkingsreizigers, de baard was een onmisbaar attribuut.

HipsterHipsterTien jaar geleden werd me reeds de vraag gesteld wat ik van baarden vond die volop terug aan hun opmars bezig waren. Ik lag er toen niet waker van en nu eigenlijk ook niet, feit is ze zijn er gewoon. Of ik het mooi vind? Nee niet echt. Ik gruwel er zelfs een beetje van maar tja, als je er goed uitziet, is dat met een baard ook zo en wil je je lelijke kop verbergen dan krijg je daar nu een hip hulpmiddel voor.
In het straatmodebeeld is de baard helemaal mainstream geworden, de hipsters zijn alweer aan iets anders toe en avant garde is het al lang niet meer.

De belangrijkste vraag is echter, is die baard nu echt zo vies zoals sommige Amerikaanse studies beweren? Wel net zoals je haar en je huid dien je ook je baard te verzorgen, punt uit. Wie zijn haar niet wast of zijn tanden niet poetst stinkt ook.


Bertus van SchoremDe heren van Schorem uit Rotterdam verwoorden het nog iets plastischer: "Het is als een huisdier, dat moet ook gewassen en gekamd worden."
Of beter nog: "Als het ding stinkt wanneer je je tong erin steekt, wegwezen dames."
En ten slotte volgens Bertus: "Een man zonder baard is zijn kloten niet waard!"

Zo hoort u het ook eens van een ander.

Please help our friends in Nepal now!

wo, 29/04/2015 - 09:45
Today not a happy blog about hair, but hard facts and a clear call for help. The terrible earthquake in Nepal is taking more and more lives. Many people want to help and ask us what they can do. At this time, things are not very clear. There is a lot of chaos and communication is very difficult. Kathmandu already had energy supply challenges in the past, the consequences now are disastrous.

In 2007, we founded the non-profit organization Make Up 2 Make Up in Kathmandu, Nepal. Our involvement and consternation is therefore large. This disaster is affecting thousands, including many of our friends and participants in our project.

Our local contacts and co-workers Kim and Laura, Shiva and baby Remi are ok. They have taken shelter at the English Embassy where they are being cared for.

We are still waiting for confirmation from a few people of Make Up 2 Make Up. Some have already let us know that they are ok, we know nothing about others. We hope for the best and assume that they have no internet access or electricity to keep us up to date.

As if the hardship was not bad enough already, we are also receiving word that violence and discrimination against the people of the transgender community is rising. They are being bullied from water and food supplies and are being denied access to lavatories.

Moments like these could bring people closer together, but maybe that’s just naive reasoning. This is certainly not what is happening at the moment with our friends in Nepal.

We still have some money left in the Make Up 2 Make Up account that we will donate as soon as we are certain it will arrive at its destination.
Financial aid is really very important at this time, so this is a clear call for your help:

Please make a donation on bank account number BE15 7310 1699 9930 (Make Up 2 Make Up, SWIFT/BIC code: KREDBEBB), and we will ensure that 100% of your money will arrive in Kathmandu. We don’t have an expensive organization to run or pockets to fill on the way. The people in Kathmandu and Nepal need our support very badly.

Imagine yourself being in the same situation. How happy would you be with a generous gesture for your loved ones, so that you could take care of your kids and yourself. Water, food, medicine, tents,… so many things are needed. Thousands of people are homeless. They are sleeping in the streets under plastic sheets and the rainy season is approaching. Be generous.

Karma is not a bitch!

Help onze vrienden in Nepal nu!

ma, 27/04/2015 - 15:14
Op weg naar het M2M projectChaosVandaag geen vrolijke blog over haar, maar keiharde feiten en een duidelijke oproep tot hulp. De
vreselijke aardbeving in Nepal eist meer en meer levens. Veel mensen willen helpen en vragen ons wat ze kunen doen. Op dit moment is het voor ons ook allemaal nog niet zo duidelijk. Er heerst chaos en communicatie verloopt zeer moeizaam. Kathmandu had reeds uitdagingen met energievoorziening, de gevolgen nu zijn desastreus.
In 2007 richtten wij de vzw Make Up 2 Make Up op in Kathmandu, Nepal. Onze betrokkenheid en verslagenheid is daarom groot. Deze ramp treft duizenden, waaronder vele van onze vrienden en deelnemers aan ons project.
Laura en Shiva

Onze contacten en begeleiders ter plaatse Kim en Laura, Shiva en baby Remi zijn ok. Ze zijn nu op de Engelse Ambassade waar ze opgevangen worden.
KimWe wachten nog op bevestiging van verschillende mensen van Make Up 2 Make Up. Enkele hebben al laten weten dat ze ok zijn. Over anderen weten we voorlopig niets. We hopen op het beste en gaan ervan uit dat ze voorlopig geen toegang hebben tot internet of elektriciteit om ons op de hoogte te brengen.Alsof de ellende nog niet volstond krijgen we ook informatie binnen dat er geweld en discriminatie ontstaat tegen de mensen van de transgender gemeenschap. Ze worden uit de rijen gepest voor water en voedsel en worden toegang geweigerd tot de toiletten.
Momenten als deze kunnen mensen dichter bij elkaar brengen, maar misschien is dat nu wel heel naïef geredeneerd. Dit is zeker niet wat er op dit moment met onze vrienden in Nepal gebeurt.
We hebben met Make Up 2 Make Up nog een beetje geld op de rekening wat we graag willen doneren zodra we zeker weten dat het goed terecht komt.Duizenden daklozen Financiële hulp is op dit moment echt zeer belangrijk dus hierbij een duidelijke oproep:
Stort centjes op BE15 7310 1699 9930 (vzw Make Up 2 Make Up) en wij zorgen ervoor dat de volle 100% van uw geld ter plaatse aankomt. Geen dure organisaties en geen zakken vullen onder de weg. De mensen in Kathmandu en Nepal hebben onze steun zeer hard nodig. 
Beeld je in dat jij in dezelfde situatie zat. Hoe blij zou jij zijn met een genereus gebaar zodat je voor je geliefden, je kids en jezelf kan zorgen. Water, eten, medicijnen, tenten er is zoveel nodig. Duizenden mensen zijn dakloos. Ze slapen op straat onder vellen plastic en het regenseizoen is in aantocht. Wees genereus. 
Karma is not a bitch!

Hoe vaak was ik mijn haar?

ma, 20/04/2015 - 09:00
Hoe vaak wassen?Na de blog van vorige week over vies, vuil, vettig en stinkend haar kon het natuurlijk niet uitblijven. "Hoe vaak moet ik mijn haar dan eigenlijk wassen?"werd de meest gestelde vraag van deze week. Het antwoord is verrassend eenvoudig. Dat hangt helemaal van jezelf af, zolang je het maar regelmatig wast.

Er zijn eindeloos veel fabels en veronderstellingen wanneer het over haar wassen gaat. De ene beweert dat het je haar sneller vet maakt, wat eigenlijk nergens op slaat want je reinigt je haar. Je handen worden toch ook niet sneller vuil door ze te wassen? De andere houdt voet bij stuk dat wassen je lokken uitdroogt, wat eigenlijk ook niet klopt want met de juiste shampoo ga je net vocht inbrengen en voeden. Feit is dat je haren vies worden net zoals je handen en de rest van je lichaam, en je ze dus regelmatig dient te wassen.

De talgklierMensen met fijn haar en een vette hoofdhuid zullen gedwongen worden door de natuur om hun haren meer te wassen dan mensen met dikke bossen krullen en een droge hoofdhuid. Wie meer talg produceert, wie harder zweet, wie meer in het stof werkt en meer afwerkingsproducten gebruikt ook. Dames die elke dag willen stylen werken best en makkelijkst op proper haar, dat maakt de klus een heel stuk eenvoudiger.

Belangrijk is dat je de juiste producten gaat gebruiken voor jouw type haar en jouw hoofdhuid. Indien je er zelf geen duidelijke kijk op hebt welk type haar je nu precies hebt, vraag dan aan je kapper om opheldering. Laat je begeleiden bij de analyse en bij de keuze van het juiste product.


Hou Van HaarDe 'Hou Van Haar' appIn mijn boek 'Hou Van Haar' staat er een haarpaspoort dat je samen met je kapper kan invullen en je meer inzicht verschaft. Je kan ook onze gratis 'Hou Van Haar' App downloaden voor op je smartphone.


Elke dag wassen, is met de juiste shampoo en conditioner geen belasting voor je haar. Vind je het toch teveel gedoe, dan kan een opfrissing met droogshampoo voor jou de perfecte tussenoplossing zijn. De droogshampoo is helemaal terug van weggeweest en doet het super goed. Het feit dat er bij de trendsetters in kapperland meer voor doffe looks en matte afwerking wordt gekozen is daar natuurlijk niet vreemd aan.

Waar je ook voor gaat, doe vooral wat jou gelukkig maakt. Kies een fijn product om je daarbij te helpen en geniet van het proces.

F**k the rules and have fun!

Vies, vuil, vettig en stinkend haar.

ma, 13/04/2015 - 09:00
Hoofdhuid na 48u niet wassenPaniek in het kapsalon: is er iets fout gegaan. Sinds mijn boek 'Hou Van Haar' uit is en er verschillende interviews verschenen waar ik vurig pleit voor natuurlijk haar, is er onderweg iets fout gegaan. Ik weet dat het nooit de schuld van de schietschijf is wanner de pijl zijn doel mist, maar dit is er echt over.

Nergens, maar dan ook nergens in mijn boek of in enig ander interview of gesprek pleit ik ervoor om je haar niet te wassen. In tegendeel! Ik leg heel duidelijk uit dat je haar zelfs na vierentwintig uur al behoorlijk vervuild kan zijn: er is de natuurlijke afscheiding van talg, het eventuele gebruik van stylingproducten die stofdeeltjes vasthouden, er is het aanraken met je handen, er is vervuiling door industrie en ga zo maar door...

Sebum afscheidingWaarom worden wij dan de laatste tijd meer en meer geconfronteerd met klanten die binnen komen gewalst met vies, vuil, vettig en stinkend haar? Ik heb geen enkel probleem met haar dat enkele dagen niet is gewassen, maar weken geen shampoo gezien is echt een brug of twee te ver.
Je wast je handen meerdere keren per dag omdat ze vies zijn. Je neemt je haar mee naar dezelfde plaatsen, dus waarom wordt dat dan niet gewassen?

Waar is je zelfrespect wanneer je bij de kapper binnen stapt en ons met de glimlach laat weten dat je haar reeds twee weken niet meer gewassen is? Hoe voelt het lieve dames en heren wanneer je kapper vijfentwintig minuten je haar moet ontwarren vooraleer hij de schaar nog maar kan aanraken?
1 dread(b)lock
Allemaal beestjesTot overmaat van ramp vinden sommige klanten het dan ook nog nodig om ons er attent op te maken dat we niet zo vriendelijk waren tijdens hun knipbeurt, waarvan ze het resultaat uiteindelijk toch fantastisch vonden.

Wel, ik heb nieuws voor jullie. Ik weet dat het onze taak is om service te leveren en vriendelijk en begripvol te zijn. Om jullie gerust te stellen, op te vangen en te luisteren naar jullie verhalen, ongenoegens, vreugdes en pleziertjes. Wij staan steeds klaar om elke keer het beste van onszelf te geven, maar mag dat dan ook een beetje wederzijds zijn?

Ja, het zijn de uitzonderingen die zich weinig of niet verzorgen, maar het moet me echt van het hart. In alle eerlijkheid zeg ik liever: "Ja, ik wordt slecht gezind van vies, vuil, vettig en stinkend haar!"